Adezivi parchet

Alegerea adezivilor

Alegerea adezivilor trebuie făcută de către meseriaș astfel încât să țină seama de caracteristicile tehnice ale suportului, de tipul parchetului ce trebuie montat și nu în ultimul rând de cost. Există mai multe tipuri de adezivi parchet după cum urmează:

Adezivi vinilici în dispersie apoasă 

Acești adezivi sunt întotdeauna monocomponenți, de obicei sunt vâscoși și au un conținut redus de apa. Ce este  caracteristic acestui tip de adeziv este faptul ca el trebuie aplicat numai pe suporturi absorbante astfel încât dispersarea să se poată realiza.O data cu dispersarea parții lichide, în parchet si sapa,  are loc întărirea adezivului. Adezivi în dispersie sunt foarte putini elastici, el putând prelua doar micile variații dimensionale ale parchetului, din acesta cauza putând fi folosit doar la parchete cu dimensiuni mici.

 Alegerea adezivilor

Adezivi pe bază de rășini reactive epoxi poliuretanice.

Acest tip de adeziv este un adeziv din doua componente. Se aplica pe suport  absorbant cât și neabsorbant întărindu-se prin reacția chimica a celor doua componente. După întărire poate prelua variații un pic mai mari din tensiunea șapei sau a lemnului în comparație cu adezivi poliuretanici. Față de restul adezivilor bicomponenți este cel cu cea mai mică elasticitate. În procesul de montaj degajă vapori epoxidici iritanți pentru montator, ce dispar după procesul de montaj și nu mai reprezintă nici un pericol Se folosește pentru montarea parchetului de dimensiuni mici cât și mari ale parchetului unde nu este necesar un adeziv cu o fixare elastică.

Adezivi pe bază de rășini reactive poliuretanice.

Acești adezivi sunt cei mai folosiți adezivi la ora actuală. Ei sunt cea mai buna variantă a adezivilor bicomponenți deoarece sunt mult mai puțini toxici  și au cea mai mare aplicabilitate putând fi folosiți în funcție de calitatea adezivilor la montajul celor mai mari pardoseli și pe aproape orice tip de suport. Diferența dintre adezivii poliuretanici constă în timpi de lucru ce variază de la 30 de minute pană la 120 ceea ce influențează foarte mult tehnica de montaj folosită, stabilitatea urmelor de adeziv lăsate în momentul în care se întinde adezivul pe pardosea și cel mai important lucru, capacitatea de lipire, rezistența la smulgere și forfecare.

Adezivi monocomponenți pe bază de rășini poliuretaice

Acești adezivi sunt din categoria adezivilor reactivi ce folosesc ca întăritor apa ce se află în cantități normale  din sapa sau parchet. Acest tip de adeziv este cel mai elastic adeziv din categoria adezivilor poliuretanici. La aplicare o parte din adezivi pot elimina prin evaporare o cantitate redusa de izocianați care după montaj nu mai sunt toxici. Cu ajutorul lor se poate monta parchet cu dimensiuni mari atât pe suport absorbant cât și neabsorbant, atât pe suporturi reci cât și pe sape încălzite.

Adezivi monocomponenți silanici

Acest adeziv este relativ asemănător cu cel poliuretanic monocomponent din punct de vedere al modului de întărire . Este cel mai elastic tip de adeziv de aceea poate prelua cele mai mari variații ale parchetului sau ale stratului suport. La aplicare sau la montaj nu degaja vapori sau subtanțe periculoase Este cel mai preferat adeziv atunci când se montează o pardosea care este gata finisată și există riscul pătării finisajului.

Adezivi monocomponenti pe baza de solvent

Acest tip de adezivi sunt scoși din țările mai dezvoltate din Uniunea Europeana datorită gradului de toxicitate la care sunt supuși montatorii   prin evaporarea  solvenților din adezivi . Ei mai sunt comercializați doar în partea estică a Europei. Adezivii pe bază de solvent fac parte din categoria adezivilor cu elasticitate extrem de scăzută, se pot monta pe suport atât absorbant cât și neabsorbant iar dimensiunile parchetului ce se pot monta sunt de dimensiuni medii și mici.

intindere adeziv silanic CE ADEZIVI VA RECOMANDAM ?

 

 

 

Related posts