Uncategorized

VOC

VOC

Compușii organici volatili ( COV ) sunt substanțe chimice organice care au o presiune mare a vaporilor la temperatura camerei . Presiunea ridicată a vaporilor se corelează cu un punct de fierbere scăzut , care se referă la numărul de molecule ale probei din aerul înconjurător, o trăsătură cunoscută sub numele de volatilitate .

COV-urile sunt responsabile pentru mirosul mirosurilor și parfumurilor , precum și a poluanților . COV joacă un rol important în comunicarea dintre animale și plante, de exemplu, atractanții pentru polenizatori,  protecția împotriva prădării  și chiar interacțiunile dintre plante.  Unele COV sunt periculoase pentru sănătatea umană sau dăunează mediului . COV-urile antropice sunt reglementate prin lege, în special în interior, unde concentrațiile sunt cele mai mari. Majoritatea COV  nu sunt toxice acut , dar pot avea efecte cronice asupra sănătății pe termen lung.

VOC (compuși organici volatili) sunt toți compușii care apar în cromatograma gazoasă între și inclusiv n -hexan și n – hexadecan . Compușii care apar mai devreme se numesc VVOC (compuși organici foarte volatili); compușii care apar mai târziu se numesc SVOC (compuși organici semivolatili).Riscuri pentru sănătate la expunerea substantelor organice volatile

Compusii organici volatili BIOGENI

Compușii organici volatili biogene (BVOC)     cuprind COV emise de plante, animale sau microorganisme și, deși sunt extrem de diverși, sunt cel mai frecvent terpenoide , alcooli și carbonili   Majoritatea COV sunt produse de plante, compusul principal fiind izoprenul . Cantități mici de COV sunt produse de animale și microbi.  Multe COV sunt considerate metaboliți secundari, care ajută adesea organismele în apărare, cum ar fi apărarea plantelor împotriva ierbivorului . Mirosul puternic emis de multe plante constă din substanțe volatile din frunze verzi , un subset de COV. 

Emisiile sunt afectate de o varietate de factori, cum ar fi temperatura, care determină ratele de volatilizare și creștere, și lumina solară, care determină ratele de biosinteză . Emisia are loc aproape exclusiv din frunze, în special din stomatele . COV-urile emise de pădurile terestre sunt adesea oxidate de radicalii hidroxil din atmosferă; în absența poluanților NO x , fotochimia COV reciclează radicalii hidroxil pentru a crea un echilibru durabil biosferă-atmosferă. Datorită evoluțiilor recente ale schimbărilor climatice, cum ar fi încălzirea și radiația UV mai mare, se preconizează că emisiile de BVOC de la plante vor crește, perturbând astfel interacțiunea biosferă-atmosfera și dăunând ecosistemelor majore.  

Sursa majoră de COV produse de om sunt: ​​

  • Utilizarea și producția de combustibili fosili , de exemplu combustibili fosili arși incomplet sau evaporarea neintenționată a combustibililor. 
  • Solvenți utilizați în acoperiri, vopsele și cerneluri. Aproximativ 12 miliarde de litri de vopsea sunt produse anual. Solvenții tipici includ hidrocarburi alifatice , acetat de etil , eteri de glicol și acetonă . Motivată de costuri, preocupări legate de mediu și reglementări, industria vopselei și a vopselei se îndreaptă din ce în ce mai mult către solvenți apoși . 
  • Produsele de aerosoli comprimați, în principal butan și propan , contribuie la nivel global cu 1,3 miliarde de tone de emisii de COV pe an.
  • Utilizarea biocombustibililor , de exemplu, uleiuri de gătit în Asia și bioetanol în Brazilia.
  • Arderea biomasei, în special din pădurile tropicale. Deși arderea eliberează în principal dioxid de carbon și apă, arderea incompletă oferă o varietate de COV.

Concentratiile de Compusi Organici Volatili

Concentrațiile de COV în aerul interior pot fi de 2 până la 5 ori mai mari decât în ​​aerul exterior, uneori mult mai mari. În timpul anumitor activități, nivelurile interioare de COV pot atinge de 1.000 de ori mai mari decât cele ale aerului exterior. 

Studiile au arătat că emisiile individuale ale speciilor de COV nu sunt atât de mari într-un mediu interior, dar concentrația totală a tuturor COV (TVOC) în interior poate fi de până la cinci ori mai mare decât cea a nivelurilor exterioare. 

Compusi organici volatili la cladirile noi

Clădirile noi se confruntă cu niveluri deosebit de ridicate de eliberare de COV în interior, din cauza materialelor noi abundente (materiale de construcție, fitinguri, acoperiri de suprafață și tratamente, cum ar fi cleiuri, vopsele și etanșanți) expuse la aerul din interior, care emit mai multe gaze VOC. Această eliberare de gaze are o tendință de descompunere multi-exponențială care este vizibilă pe o perioadă de cel puțin doi ani, cei mai volatili compuși descompunându-se cu o constantă de timp de câteva zile, iar cei mai puțin volatili compuși descompunându-se cu o constantă de timp de câteva zile, ani. 

 Clădirile existente pot fi completate cu noi surse de COV, cum ar fi mobilier nou, produse de larg consum și redecorarea suprafețelor interioare

Variatia sezoniera a compusilor organici

Numeroase studii arată variații sezoniere puternice ale emisiilor de COV în interior, ratele de emisie crescând vara. Acest lucru se datorează în mare măsură ratei de difuzie a speciilor de COV prin materiale la suprafață, crescând cu temperatura. Cele mai multe studii au arătat că acest lucru duce la concentrații în general mai mari de TVOC în interior vara.

Efectele respiratorii , alergice sau imunitare la sugari sau copii sunt asociate cu COV produse de om și alți poluanți ai aerului din interior sau exterior.

Unele COV, cum ar fi stirenul și limonenul , pot reacționa cu oxizii de azot sau cu ozonul pentru a produce noi produse de oxidare și aerosoli secundari, care pot provoca simptome de iritare senzorială.  COV contribuie la formarea ozonului troposferic și a smogului . 

Efectele asupra sănătății includ iritarea ochilor, a nasului și a gâtului ; dureri de cap, pierderea coordonării, greață ; și leziuni ale ficatului , rinichilor și sistemului nervos central. Unele substanțe organice pot provoca cancer la animale; unele sunt suspectate sau cunoscute a provoca cancer la oameni. Semnele sau simptomele cheie asociate cu expunerea la COV includ iritație conjunctivală, disconfort din nas și gât, dureri de cap, reacție alergică a pielii, dispnee , scăderea nivelului colinesterazei serice , greață, vărsături, sângerare nazală, oboseală, amețeli.

Capacitatea substanțelor chimice organice de a provoca efecte asupra sănătății variază foarte mult de la cele care sunt foarte toxice la cele fără efecte cunoscute asupra sănătății. Ca și în cazul altor poluanți, amploarea și natura efectului asupra sănătății vor depinde de mulți factori, inclusiv nivelul de expunere și durata de timp expunere. Iritația ochilor și a tractului respirator, durerile de cap, amețelile, tulburările de vedere și tulburările de memorie se numără printre simptomele imediate pe care le-au experimentat unii oameni la scurt timp după expunerea la unele substanțe organice. 

 Un studiu notează diferența dintre COV din respirația alveolară și aerul inspirat sugerând că COV sunt ingerate, metabolizate și excretate prin calea extra-pulmonară. 

Prezența COV în aer și în apele subterane necesită mai mult decât studii de expunere prin inhalare. Expunerea cutanată la COV, cum ar fi formaldehida și toluenul, reduc peptidele antimicrobiene de pe piele

  Fiecare uncie de coloranta dăugat la vopsea de nuanță poate conține între 5 și 20 de grame de COV. O culoare închisă, totuși, ar putea necesita 5-15 uncii de colorant, adăugând până la 300 sau mai multe grame de COV per galon de vopsea. [61]

   Într-un studiu realizat în Franța, o echipă de cercetători a dezvoltat un chestionar online pentru diferite unități sociale și de îngrijire a vârstei, întrebând despre practicile de curățare, produsele utilizate și frecvența acestor activități. Drept urmare, au fost identificate peste 200 de substanțe chimice, dintre care 41 sunt cunoscute ca având efecte adverse asupra sănătății, 37 dintre ele fiind COV. Efectele asupra sănătății includ sensibilizarea pielii, toxicitatea reproductivă și specifică organelor,carcinogenitate , mutagenitate și proprietăți de perturbare a sistemului endocrin 

Related posts